Vi på Eivora får ofta frågor om vårt jobb med datakvalitet. Varför kan vår ägardata ibland verka missvisande? Ett vanligt fall är kunder som reagerar på att ägandet av ett bolag uppgår till över 100%. Det kan bero på flera olika saker, men här kommer ett fall som åskådliggör den vanligaste anledningen. Vi tar ett par protokoll från Kaisa Technologies AB som exempel.
Protokoll från 2024-01-29
Protokoll från 2023-07-25
Protokoll från 2021-06-21
Som ni ser förekommer “Heartcore” i flera olika varianter i de olika protokollen. Både våra modeller och vi som jobbar med datakvalitet gör vad vi kan för att upptäcka dessa fall och försöka komma fram till att “Heartcore”, “Heartcore Capital” och “Heartcore Capital Fund II K/S” egentligen är samma aktör. Men, för det första uppstår denna problematik dagligen i 100-tals dokument. För det andra är det svårt att veta helt säkert att de “tre” aktörerna egentligen är en och samma. Notera även exemplet med “Anne de Kerchova”, som förekommer på protokollet från 2024. Visst kan vi vara 99% säkra på att det är samma person som “Anne De Kerckhove” från protokollet från 2023, men vi kan aldrig vara riktigt 100% säkra. När sedan aktierna ska summeras i en tabell hos Eivora kan det så tyvärr se ut så här:
Vi gör givetvis allt vi kan för att komma till rätta med detta och vi håller just nu på att utveckla ny funktionalitet i vårt dataanalysverktyg “E-tool” för att bättre kunna hantera dessa fall med “Entity resolution” som vi kallar denna problematik.