Eivoras data i Acta Publicas nya rapport om ryskt ägande – en säkerhetsfråga för hela Sverige.
Ryska intressen i svenska bolag kartlagda med Eivora
Vem äger egentligen de svenska bolagen med band till Ryssland? I Acta Publicas nya granskning avslöjas hur hundratals företag – ofta dolda bakom komplexa ägarstrukturer – är en del av ett större mönster av ekonomisk brottslighet och säkerhetshot. Granskningen bygger på data från Eivora.
Från FOI:s lista till 2133 individer – en djupgående kartläggning
När FOI 2022 presenterade sin rapport om ryskt ägande i Sverige identifierades 128 bolag med direkt eller indirekt ryska ägarintressen. Acta Publica har nu, med hjälp av Eivoras ägardata, granskat dessa bolags ägarstrukturer i detalj – uppåt i ägarträden, ofta genom flera lager. Eivoras databas har gjort det möjligt att identifiera totalt 300 bolag och 2133 personer kopplade till dessa nätverk. Det är företag som tillsammans omsätter 24 miljarder kronor och som ägs av personer med dokumenterade kopplingar till både rysk statsapparat och kriminella nätverk i Sverige.
Vad rapporten avslöjar: målvakter, brottsdömda och komplexa ägarstrukturer
Rapporten pekar ut fall där de ursprungliga FOI-bolagen inte längre finns kvar i Sverige men där ägarbolagen fortfarande är aktiva. I flera fall handlar det om personer dömda för ekonomisk brottslighet. I andra om målvakter och identiteter som återkommer i olika bolagskonstellationer. Utöver svenskregistrerade företag pekas också Cypern ut som ett viktigt nav i ägarstrukturerna.
Eivora ger branschen verktyg för att se det osynliga
Granskningen visar tydligt varför det inte räcker att titta på registret över verkliga huvudmän. För att förstå vilka risker ett bolag utgör krävs djupare analys i flera steg. Eivora har lösningen. Vi ger säkerhetsbranschen verktygen för att snabbt och metodiskt förstå vem som står bakom ett bolag.
Vill du se vad som döljer sig bakom fasaden?
Vill du veta mer om hur vår ägardata kan användas i arbetet? Boka ett möte med oss så visar vi hur Eivora används av både myndigheter och privata aktörer för att fatta mer informerade beslut.